“Samen strijden we tegen zeldzame spierziekten” “Samen strijden we tegen zeldzame spierziekten”
08-03-23

Piloot Patrick Kreukniet bezorgt 7-jarige Sara een droomvlucht

‘Dit is het mooiste wat ik ooit heb gezien’

Een bijzondere vlucht over de Efteling, Slot Loevestein, de Biesbosch en het huis van haar opa en oma. Voor de 7-jarige Sara, haar zusje Lana (3) en haar moeder Emine kwam een droom uit. ‘Dit is het mooiste wat ik ooit heb gezien!’

Sara is al dagen enthousiast. Dit weekend gaat ze vliegen. Het avontuur begint op Breda International Airport, waar de echte piloot uitleg geeft over de route aan de jonge co-piloot. Of ze het spannend vindt? ‘Een beetje, maar vooral heel leuk!’, zegt ze met een enorme lach op haar gezicht.

Ze heeft ook even kunnen oefenen. Een paar weken geleden zat Sara al met haar headset op in het kleine vliegtuigje. De propeller draaide, maar vanuit de toren werd opstijgen afgeraden vanwege een plotseling opkomende mist. Nu kan het niet meer mis gaan. De zon schijnt, er is nauwelijks een wolkje aan de lucht en de headset en haar zonnebril zitten alweer op haar hoofd.

Droom die uitkomt
,,Ik heb het tegen al mijn vriendinnetjes verteld’’, zegt ze vrolijk. ,,Sommige geloofden het niet.’’ Samen met een piloot in een vliegtuigje en zelf mogen kiezen waar je heen vliegt? Het is ook bijna te mooi om waar te zijn. De droom komt voor Sara uit dankzij piloot Patrick Kreukniet, die op een benefietdiner van de Kiwanis Alblasserwaard, de vlucht ter beschikking stelde voor de veiling voor het goede doel. Het benefietdiner leverde maar liefst 4125 euro op voor het goede doel. Dat was stichting Voor Sara, niet toevallig vernoemd naar de Sara in het vliegtuig.

Bekijk hieronder de eerste vlog van Sara vanuit het vliegtuig!

De stichting is zes jaar geleden opgericht nadat de ouders van Sara te horen kregen dat hun dochter een zeer zeldzame en ernstige spierziekte heeft, waar geen behandeling voor is. Er was nauwelijks informatie over en er werd op dat moment niet eens onderzoek naar gedaan. Kinderen met deze spierziekte worden over het algemeen niet oud, kunnen vaak niet zelfstandig lopen en zelfs griepjes zijn al snel een groot risico. Dat moet veranderen, vonden de bezorgde ouders en dus gingen ze zelf keihard aan de slag.

Met succes. De stichting financiert inmiddels twee onderzoeken aan de universitaire ziekenhuizen van Nijmegen en Maastricht. Eén om de zorg te verbeteren en in kaart te brengen hoe de spierziekte verloopt bij de slechts dertig Nederlandse patiënten die er zijn. Het tweede onderzoek werkt aan een behandeling voor alle patiënten dankzij stamceltherapie met lichaamseigen stamcellen. Een veelbelovend onderzoek dat deze zomer een wereldprimeur had toen de veiligheid van die therapie voor het eerst op patiënten werd getest.

‘Ben je er klaar voor?’
Maar even terug naar dat benefietdiner. Daar zat Arie Verhoeven aan tafel, directeur van verzekeraar AVS Meerkerk BV. Hij deed het hoogste bod op de vlucht van Kreukniet. Toen de veilingmeester ‘verkocht’ riep, liep hij direct naar de ouders van Sara aan wie hij de vlucht cadeau deed.

En zo belandde de jonge Sara in de PH-VSQ. Nog even zwaaien naar papa en dan draait Patrick het vliegtuigje de landingsbaan op om op te stijgen. ‘Ben je er klaar voor?’ roept hij boven het geluid van de motor uit. ‘Jaaaa!’, roepen Sara en haar zusje enthousiast. Al na enkele minuten staart Sara vol bewondering naar buiten. ‘Dit is het mooiste wat ik ooit heb gezien’, zegt ze diep onder de indruk.

Het vliegtuig zet via de nationaal park de Biesbosch koers richting Dordrecht om het huis van Sara te ontdekken. ‘Ik zie het! Ik zie het’, roept ze enthousiast als ze haar woning zo’n  1500 ft lager tussen de bebouwing spot. Daarna zetten ze koers naar het huis van opa en oma en Slot Loevestein. Sara geniet zichtbaar van ieder moment. Ze wijst naar alles wat ze ziet beneden. Haar moeder en zusje kijken ook hun ogen uit. Op de terugweg vliegen ze zelfs nog over haar favoriete attractiepark de Efteling om daarna weer richting het vliegveld aan de rand van Boscchenhoofd te vliegen.

Dag om nooit te vergeten
‘Mama, we gaan landen!’ roept Sara als de landingsbaan weer in zicht is. Hoewel het door de wind een hobbelige landing is, geniet Sara zelfs daarvan. ‘Whoeehoeee’ roept ze alsof ze in één van de achtbanen van de Efteling zit. ,,Echt leuk, we gaan snel!’’

,,Kijk, daar zijn we weer’’, zegt piloot Patrick als het viertal weer veilig op de grond staat. ,,Ahh, ik wil nóg langer vliegen’’, reageert Sara nog vol van haar belevenis. Glunderend wordt ze uit het vliegtuig getild. Ze bedankt Patrick voor de fantastische ervaring, die ze nooit meer zal vergeten!